poniedziałek, 27 grudnia 2010

Potrawka z kurczaka

Potrawka czyli jasne mięso duszone z warzywami w niewielkiej ilości wody podawane najczęściej z ryżem na sypko. Istnieje przynajmniej kilkadziesiąt wersji w zależności od rodzaju mięsa i warzyw jakie wykorzystamy. Zagęszczana jest przeważnie mąką, jasną zasmażką lub żółtkiem. Tą wersję znam od brata i jest według mnie najprostsza i najszybsza w przygotowaniu.

Składniki (6 porcji):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • sól i pieprz 
Kurczaka pokroić w paski i przyprawić solą i pieprzem. Marchew obrać i pokroić w słupki. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć przez chwilę do momentu kiedy mięso zetnie się z każdej strony. Przełożyć do garnka, dodać marchew i odcedzony z zalewy groszek. Zalać bulionem i zagotować. Całość gotować na niewielkim ogniu około 20 minut aż marchew zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do garnka. Mieszać przez chwilę nie zdejmując z ognia aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę.

    poniedziałek, 6 grudnia 2010

    Tarta z łososiem i szpinakiem

    Przepis znalazłem na blogu "Kwestia smaku" i od razu stwierdziłem, że muszę go wypróbować. Trochę czekał, ale się w końcu doczekał ;) Ponieważ decyzja, że robimy tartę zapadła niespodziewanie, zmuszony byłem przystosować go trochę do tego co oferowała akurat nasza lodówka. Efekt pozytywnie zaskoczył mimo braku parmezanu i użycia rozdrobionego mrożonego szpinaku. Szpinak i łosoś efektownie prezentują się po przekrojeniu. Dodatkową zaletą jest to, że tartę można z powodzeniem odgrzewać na następny dzień. Można ją też zamrozić i użyć jako koła ratunkowego przy niespodziewanych gościach lub w napadzie lenistwa ;)

    Składniki (6 porcji):
    • 450 g szpinaku mrożonego
    • 400 g świeżego łososia
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 100 g tartego sera
    Kruche ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • 0,5 łyżeczki soli
      Sos
      • 50 g masła
      • 50 g mąki pszennej
      • 500 ml mleka
      • 80 g śmietany kremówki (30 %)
      • 1 jajko
         
        Mąkę na ciasto przesiać i usypać górkę. Zrobić w niej wgłębienie, dodać schłodzone i pokrojone w kostkę masło, sól oraz wbić jajko. Całość zagniatać aż składniki się połączą. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło trochę większe od średnicy formy i wyłożyć nim dno i brzegi formy. Dno ponakłuwać widelcem i formę wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni. Ciasto przykryć papierem i podpiec przez 12-15 minut.
        Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody (najlepiej na gęstym sitku).
        Łososia opłukać, posypać solą, posmarować oliwą i grillować, usmażyć na teflonie lub ugotować na parze. Gotową rybę rozdrobić widelcem wyjmując przy tym ości.
        Na małym ogniu w rondlu roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Wlać mleko i wymieszać dokładnie (mleko powinno być zimne, tak jak przy beszabelu). Gotować, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
        Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut aż wierzch się lekko zrumieni.

        Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital