wtorek, 26 kwietnia 2011

Tymbaliki z łososia


Trafiłem na ten przepis na blogu Lepszy Smak. Postanowiłem dokonać małej modyfikacji zastępując czosnek chrzanem i użyć twarogu zamiast serka. Z serkiem śmietankowym masa byłaby bardziej gładka i pewnie lepiej by wyglądała, ale okazało się, że niedokładnie zapamiętałem składniki, a na zakupy było już za późno. Autorka podpowiada, że jeśli nie mamy czasu na przygotowanie tymbalików, możemy danie podać w formie ruloników lub pasty twarogowo-łososiowej.

Składniki (6 sztuk):
  • 250 g łososia
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz

Foremki wyłożyć folią spożywczą (ja jako foremek użyłem małych filiżanek). Następnie na dnie i ściankach ułożyć plastry wędzonego łososia. Twaróg rozetrzeć lub zmiksować z jogurtem i chrzanem. Dodać posiekane drobno pomidory, oliwki, szczypiorek i resztę łososia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Masą wypełnić foremki i dość dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby całość stężała przed wyjęciem z foremek i podaniem.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Batony musli


Postanowiłem spróbować swoich sił w rajdzie rowerowym. Impreza jest całodniowa, więc trzeba się na trasie posilić. Zgodnie z radą Mai Włoszczowskiej idealnie na taką okazję nadają się batony zbożowe. Planowałem sobie zakupić kilka sztuk, ale moja żona znalazła przepis i postanowiła mi tę część prowiantu przygotować własnoręcznie.

Składniki:
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszona żurawina, daktyle, pestki dyni i słonecznika)
  • 50 g gorzkiej czekolady

W misce wymieszać płatki, wiórki, bakalie. Mleko przelać do rondla i podgrzać, aż będzie gorące, ale nie gotować. Gorące mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami. Dodać posiekaną w małe kawałki czekoladę. Masa nie powinna być za ciepła, żeby czekolada się nie rozpuściła. Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec 60 minut w piecu nagrzanym do 130 stopni. Po wyjęciu z pieca odstawić do zastygnięcia i pokroić na batoniki.

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Kurczak tikka masala


To wbrew pozorom danie kuchni brytyjskiej, oparte jedynie na tradycjach kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jest to smażony lub grillowany filet z kurczaka uprzednio marynowany. Podawany na gorąco w sosie ze śmietany lub jogurtu i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw (imbir, czosnek, kumin, kolendra, chilli). Na początek postanowiłem wypróbować wersję na leniwych (lub energooszczędnych) i użyłem gotowego sosu tikka massala ze słoika.

Składniki (4 porcje):
  • Pierś z kurczaka (podwójna)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 8-10 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • słoik sosu tikka masala
  • 2 łyżki oliwy

Kurczaka pokroić w kawałki i wmieszać z sosem oraz jogurtem. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.  Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pieczarki i smażyć przez około 5 minut. Dodać mięso z sosem i jogurtem. Całość dusić przez 10-15 minut. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital