wtorek, 20 września 2011

Jajka z łososiem


Przekąska podpatrzona podczas wizyty u Agaty i Tomka. Idealna na wszelkiego rodzaju spotkania. Łosoś przyjemnie komponuje się z jajkiem. Ja postanowiłem dodać koperek, którego nie było w oryginale. Dla zaostrzenia smaku można użyć do dekoracji pasty paprykowej.

Składniki:
  • 6 jaj
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka koperku
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Łososia pokroić w drobną kostkę i wymieszać z żółtkami, majonezem i koperkiem. Doprawić do smaku pieprzem (łosoś jest na tyle słony, że sól nie powinna być potrzebna). Masę ułożyć na połówkach jajek.

środa, 14 września 2011

Gulasz pieczony


Przepis zainspirowany krótką relacją z restauracji serwującej polskie potrawy w Stanach Zjednoczonych. Przykuł moją uwagę prostotą i szybkością wykonania. Niczego nie trzeba po kolei smażyć, pilnować ani mieszać co jakiś czas. Całość tak naprawdę przygotowujemy dzień wcześniej i obiad gotuje (a właściwie piecze) się sam. Ja użyłem indyka ze względu na preferencje domowników, ale swobodnie można go zastąpić wieprzowiną lub wołowiną, należy jednak wtedy wydłużyć czas pieczenia tak, aby mięso było miękkie. W oryginale gulasz podawany był z kluskami.

 Składniki (6 porcji):
  • 800 g fileta z indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml słodkiej śmietany

Mięso umyć i pokroić w kostkę wielkości około półtora centymetra. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki przepisu, oprócz śmietany, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na od 12 do 24 godzin. Po tym czasie przełożyć całość do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca dodać śmietanę i wymieszać.

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital