piątek, 11 kwietnia 2014

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Wydaje mi się, że wędzona makrela jest przez nas często postrzegana jako relikt przeszłości i przez to traktujemy ją jako produkt "klasy B". Niezbyt często pojawia się w przepisach ustępując innym rybom. Tym przepisem na pastę podzieliła się ze mną Pani Ala. Dzięki dodaniu masła i serka pasta jest delikatna i aksamitna. Myślę, że makrelę można swobodnie zastąpić wędzonym pstrągiem. Jako dodatek proponuję pomidory.

Składniki:

  • jedna wędzona makrela
  • pół średniej cebuli
  • 50 g serka topionego
  • 30 g masła
  • sól i pieprz

Rybę obrać dokładnie usuwając wszystkie ości. Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Wszystkie składniki zmiksować dokładnie na gładką jednolitą masę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wstawić na 30 minut do lodówki, żeby stężała. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital