poniedziałek, 7 maja 2012

Klopsiki w sosie koperkowym


Mam wrażenie, że pulpety kojarzą się większości ludzi, którzy nie gotują regularnie z gotowym daniem kupionym w słoiku. Tymczasem ich przygotowanie jest prostsze niż przyrządzenie kotletów mielonych. Stanowią one dużo delikatniejszą alternatywę dla smażonego kotleta, a zmieniając jedynie smak sosu, można przygotować w ten sam sposób kilka, jeśli nie kilkanaście dań. Danie z sosem łatwiej jest też odgrzać, jeśli nie używa się mikrofali.

Składniki (8 porcji):
  • 800 g mielonego mięsa z indyka (może być wieprzowina lub kurczak)
  • 1 l bulionu
  • 120 ml bułki tartej
  • 120 ml mleka
  • 2 małe jajka
  • pęczek koperku
  • 100 ml śmietanki
  • ok 200 g mąki
  • sól i pieprz

Bułkę zalać mlekiem i odstawić na 10 minut by spęczniała. Po tym czasie dodać ją do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na tą ilość mięsa mniej więcej dwie płaskie łyżeczki soli i niecała łyżeczka pieprzu, ale ja zawsze próbuję. Zagotować bulion, a mąkę wysypać na talerz. Z mięsa formować pulpety, obtaczać je w mące i wrzucać do gotującego się bulionu. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu (wieprzowe 5 minut dłużej). Dodać śmietanę i posiekany koperek. Całość gotować jeszcze przez minutę. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wystarczy rozprowadzić jedną lub dwie łyżki mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu mieszając energicznie, aż zgęstnieje. Ja podaję przeważnie gotowe pulpety z ziemniakami lub kaszą.

2 komentarze:

  1. W sosie koperkowym to jedne z najlepszych;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna pozycja z TODO listy odhaczona :)
    Pulpety smakują świetnie, rzeczywiście dużo delikatniejsza alternatywa dla smażonych mielonych.

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital