poniedziałek, 4 czerwca 2012

Tortilla z łososiem, jajkiem i rukolą


Przepis znalazłem na blogu "Breakfast". Od razu spodobało mi się połączenie łososia, jajka i chrzanu. Wypróbowałem przy pierwszej okazji i wyszło całkiem nieźle. Przygotowanie jest na tyle proste i szybkie, że można z tym zdążyć w przerwie meczu ;)

Składniki (6 sztuk):
  • 6 gotowych placków tortilli (małe)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 6 jajek
  • rukola
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz (ew. chilli)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Jogurt wymieszać z chrzanem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać chilli, ale ja zrezygnowałem, bo byłoby za ostre dla trzylatka. Tortille posmarować sosem, rozłożyć na nich rukolę, plastry łososia i jaka. Zwinąć i grillować kilka minut z każdej strony. Ja podgrzałem je na suchej patelni teflonowej.

2 komentarze:

  1. Przepis ląduje na liście todo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre,ja trochę zmodyfikowałam:dałam kapustę pekińską,łososia,jajko,pomidor,cebula czerwona,ogórek zielony

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital