poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Batony musli


Postanowiłem spróbować swoich sił w rajdzie rowerowym. Impreza jest całodniowa, więc trzeba się na trasie posilić. Zgodnie z radą Mai Włoszczowskiej idealnie na taką okazję nadają się batony zbożowe. Planowałem sobie zakupić kilka sztuk, ale moja żona znalazła przepis i postanowiła mi tę część prowiantu przygotować własnoręcznie.

Składniki:
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszona żurawina, daktyle, pestki dyni i słonecznika)
  • 50 g gorzkiej czekolady

W misce wymieszać płatki, wiórki, bakalie. Mleko przelać do rondla i podgrzać, aż będzie gorące, ale nie gotować. Gorące mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami. Dodać posiekaną w małe kawałki czekoladę. Masa nie powinna być za ciepła, żeby czekolada się nie rozpuściła. Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec 60 minut w piecu nagrzanym do 130 stopni. Po wyjęciu z pieca odstawić do zastygnięcia i pokroić na batoniki.

1 komentarz:

  1. W takim razie zycze milej jazdy i duzo energii do pedalowania :)Dzien wczesniej zjedz solidna porcje makaronu, ja zawsze tak robie przed calodziennymi przejazdzkami. Dziala!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital