poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Kurczak tikka masala


To wbrew pozorom danie kuchni brytyjskiej, oparte jedynie na tradycjach kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jest to smażony lub grillowany filet z kurczaka uprzednio marynowany. Podawany na gorąco w sosie ze śmietany lub jogurtu i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw (imbir, czosnek, kumin, kolendra, chilli). Na początek postanowiłem wypróbować wersję na leniwych (lub energooszczędnych) i użyłem gotowego sosu tikka massala ze słoika.

Składniki (4 porcje):
  • Pierś z kurczaka (podwójna)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 8-10 pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • słoik sosu tikka masala
  • 2 łyżki oliwy

Kurczaka pokroić w kawałki i wmieszać z sosem oraz jogurtem. Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.  Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pieczarki i smażyć przez około 5 minut. Dodać mięso z sosem i jogurtem. Całość dusić przez 10-15 minut. Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

4 komentarze:

  1. Kuchnia indyjska - na to czekałam :)
    A zmieniając temat - czasem sobie myślę, że dobrze że nie tłumaczymy wszystkich nazw potraw na polski - o ileż smakowiciej brzmi 'kurczak tikka masala' niż 'pocięty w kostkę kurczak z mieszanką przypraw' :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie to danie zostało wymyślone w Bristolu, a nie w Indiach. Ale to właściwie bez różnicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i smakowicie i prosto:), wypróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) miałam okazję kiedyś próbować :)

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital