poniedziałek, 28 marca 2011

Panna cotta


W dosłownym tłumaczeniu to gotowana śmietanka. Jest to rodzaj deseru pochodzący z północnych Włoch. Tradycyjnie przygotowuje się go w okrągłych foremkach i wykłada na talerze przed podaniem. Ja przygotowałem wersję dla leniwych. Zamiast jagód do sosu można użyć dowolnych owoców, czy też podać deser ze świeżymi owocami, sokiem lub karmelem.

Składniki (6-8 porcji):
  • 650 ml śmietanki (30-36%)
  • 150 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g jagód

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody. Do rondla wlać mleko oraz 600 ml śmietanki i zagotować. Kiedy płyn zacznie się unosić po ściankach zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać rum oraz 150 g cukru i wymieszać. Dodać żelatynę, wymieszać dokładnie i przelać do pucharów. Kiedy przestygnie, wstawić do lodówki do stężenia. Jagody zmiksować z pozostałym cukrem i śmietanką. Deser polać jagodami przed podaniem.

1 komentarz:

  1. W wersji z rumem jeszcze nie próbowałam - ciekawa jestem, jak smakuje panna cotta z jego dodatkiem. Do miksowanych owoców warto dodać cukru pudru zamiast cukru w kryształkach - mus będzie miał gładszą konsystencję.

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital