Tym razem propozycja na ciekawy, ciepły dodatek warzywny do obiadu lub kolacji. Polecam szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy niespecjalnie mamy ochotę na surówkę na zimno. Może stanowić samodzielne danie, czy przekąskę. Przepis zaczerpnięty z Pozytywnej Kuchni.
Składniki (6 porcji):
- 2 duże pory (jaśniejsze części)
- 1 kubek mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Pora umyć i pokroić w paski i zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle. Jajka rozmącić widelcem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z mlekiem. Pora włożyć do kokilek i zalać mlekiem z jajkami. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Do flanu się przymierzam, przymierzam i nie mogę się zabrać. A to taki fajny pomysł na przednówek!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Nigdy nie jadłam flanu, pora zrobić, tylko tych kokilek jeszcze nie mam. Pora nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/