środa, 16 marca 2011

Flan z pora


Tym razem propozycja na ciekawy, ciepły dodatek warzywny do obiadu lub kolacji. Polecam szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy niespecjalnie mamy ochotę na surówkę na zimno. Może stanowić samodzielne danie, czy przekąskę. Przepis zaczerpnięty z Pozytywnej Kuchni.

Składniki (6 porcji):
  • 2 duże pory (jaśniejsze części)
  • 1 kubek mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Pora umyć i pokroić w paski i zeszklić na rozgrzanym na patelni maśle. Jajka rozmącić widelcem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z mlekiem. Pora włożyć do kokilek i zalać mlekiem z jajkami. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    2 komentarze:

    1. Do flanu się przymierzam, przymierzam i nie mogę się zabrać. A to taki fajny pomysł na przednówek!

      OdpowiedzUsuń
    2. Ciekawy przepis. Nigdy nie jadłam flanu, pora zrobić, tylko tych kokilek jeszcze nie mam. Pora nadrobić ;)
      http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

      OdpowiedzUsuń

    Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital