środa, 9 marca 2011

Kruche talarki z galaretką


Tym razem coś z twórczości mojej żony. Świetna alternatywa dla paczkowanych ciastek - świeże i bez konserwantów. Można je bez obaw podać dzieciom. A co najważniejsze - przygotowanie jest łatwiejsze, niż by się mogło wydawać.

Składniki:
  • 400g mąki pszennej 
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie galaretki (kolor dowolny)
  • 100g czekolady deserowej
  • 8 łyżeczek mleka

Galaretkę rozpuścić w szklance wody (nie więcej, musi być bardzo gęsta). Mąkę, masło, cukier, żółtko i proszek do pieczenia zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką koła. W połowie kół wyciąć środek mniejszą szklanką lub kieliszkiem tak, aby powstały pierścienie. Pierścienie posmarować z jednej strony białkiem i poprzyklejać do pełnych kół. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gdy ciastka ostygną, wypełnić środki tężejącą galaretką. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i zrobić wzorki na ciastkach.

3 komentarze:

  1. jakie smakowite ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak ciasteczka mojej babci, tylko polane czekoladą :) Dopisuję do listy przepisów do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam ciasteczek z galaretką, a to całkiem fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital