poniedziałek, 21 marca 2011

Koreczki caprese

Caprese to sałatka z południowego regionu Włoch - Kampanii. Insalata Caprese, zwana także sałatką trzech kolorów, przyrządzana jest z pokrojonych w plastry i przełożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, polanych oliwą z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Kolory sałatki mają odzwierciedlać włoską flagę. Proponuję trochę inny sposób podania tych samych składników.

Składniki:
  • pomidory cherry lub koktajlowe
  • mozzarella w kulkach
  • liście świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Pomidory i liście bazylii umyć i osuszyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Nabić składniki na wykałaczki i koreczki ułożyć na talerzu. Skropić oliwą z oliwek i posypać grubo mielonym pieprzem i solą.

6 komentarzy:

  1. Sprytne, a jakie przydatne na imprezach - o wiele praktyczniejsze od tradycyjnej sałatki caprese...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wglądają przeuroczo. Tak jak pisze Arven, muszą być hitem na imprezach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, ale mnie by korciło, żeby kolejność składników odrobinę zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł głównie z myślą o podaniu na imprezie...

    @Kasia K.: Bazylia nie może być na końcu wykałaczki, bo spada ;)

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital