Caprese to sałatka z południowego regionu Włoch - Kampanii. Insalata Caprese, zwana także sałatką trzech kolorów, przyrządzana jest z pokrojonych w plastry i przełożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, polanych oliwą z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Kolory sałatki mają odzwierciedlać włoską flagę. Proponuję trochę inny sposób podania tych samych składników.
Składniki:
- pomidory cherry lub koktajlowe
- mozzarella w kulkach
- liście świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Pomidory i liście bazylii umyć i osuszyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy. Nabić składniki na wykałaczki i koreczki ułożyć na talerzu. Skropić oliwą z oliwek i posypać grubo mielonym pieprzem i solą.
Sprytne, a jakie przydatne na imprezach - o wiele praktyczniejsze od tradycyjnej sałatki caprese...
OdpowiedzUsuńWglądają przeuroczo. Tak jak pisze Arven, muszą być hitem na imprezach.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, ale mnie by korciło, żeby kolejność składników odrobinę zmienić ;)
OdpowiedzUsuńPomysł głównie z myślą o podaniu na imprezie...
OdpowiedzUsuń@Kasia K.: Bazylia nie może być na końcu wykałaczki, bo spada ;)
Pychota!
OdpowiedzUsuńidealne na imprezę ;)
OdpowiedzUsuń