wtorek, 22 lutego 2011

Zupa krem z pieczonego kalafiora


Przepis znalazłem kilka tygodni temu na blogu "Kuchnia Agaty". Do zalet gorącej zupy chyba nie trzeba nikogo przekonywać - szczególnie w taką pogodę. Pomysł z upieczeniem od razu mnie zainteresował i postanowiłem go wypróbować. Oprócz tego, że krem wszystkim smakował, to zapach pieczonych warzyw ściągał po kolei zaciekawionych domowników do kuchni.

 Składniki (4 porcje):
  • 1 główka kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • ok. 1 litra bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry (ja dałem świeżą)
Kalafiora podzielić na różyczki, pozostałe warzywa pokroić w dużą kostkę i dodać czosnek w łupinach. Całość rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż kalafior zbrązowieje, a pozostałe warzywa będą miękkie. Czosnek wycisnąć z łupin i razem z pozostałymi warzywami oraz kolendrą dodać do bulionu. Całość zmiksować na gładki krem, zagotować i doprawić do smaku.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą kratką! Prosty, a jednocześnie taki nowatorski i elegancki :) Pzdr Aniado Ps. Pozwoliłam sobie dodać Twój "adres" do listy blogów, do których zaglądam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Ja Twój blog obserwuję już od dawna ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często robię zupy krem, jednak z kalafiora jeszcze nie wypróbowałam, więc chyba już czas; )

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital