wtorek, 1 lutego 2011

Rolada serowa z pieczarkami


To popularny sposób na podanie sera i ciekawa odmiana dla deski serów (dla mnie obowiązkowo z żurawiną). Moja mama przygotowuje różne warianty takiej rolady na każde święta, choć ten konkretny przepis pochodzi z repertuaru mamy mojej żony. W zależności od upodobań pieczarki można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub papryką. Moja mama zamiast rozpuszczać tarty ser - wkłada go w kawałku do ciepłej wody i podgrzewa. Kiedy zmięknie, rozwałkowuje go. Ale ten sposób jest trudniejszy i bardziej pracochłonny. Zwijając roladę, trzeba pamiętać, żeby farsz nie był gorący. Inaczej roztopi się od niego ser i rolada się "rozjedzie".
Składniki:
  • 600 g sera żółtego (ja użyłem goudy)
  • 200 g serka topionego
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Pieczarki pokroić drobno. Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło i kiedy się roztopi dodać pieczarki. Pieczarki dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać serek topiony i mieszać, aż zmięknie i połączy się z pieczarkami. Ser zetrzeć na grubej tarce i rozłożyć na dużą blachę do ciasta wyłożoną papierem (konieczny jest dobry papier do pieczenia - ułatwi to zwijanie). Ser wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około 10 minut. Czas i temperatura zależy od sera i trzeba go przez ten czas cały czas obserwować. Wiórki sera powinny się połączyć, ale nie mogą się zarumienić i nie powinien się na nich pojawić wytopiony tłuszcz. Kiedy ser się stopi w jednolity "placek" wyjąć blachę z pieca i odstawić na chwilę. Wyjąć ser razem z papierem na blat zanim całkiem zastygnie i rozsmarować na nim farsz pozostawiając na jednym brzegu około 2cm na zaklejenie końca po zwinięciu. Brzegi sera podważyć nożem i zwinąć całość. Najłatwiej to zrobić unosząc brzeg papieru. Całość zawinąć w papier na którym rozpuszczał się ser i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

    5 komentarzy:

    1. ciekawe podanie :) z nadzieniem można dowolnie pokombinować, pamiętam że jadłam takie coś w innej wersji :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak dla mnie rewelacja! Już się nie umie doczekać, aż wypróbuje ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wydaje mi się, że kiedyś jadłam podobną roladę... Dzięki za przypomnienie! Przepis muszę sobie zapisać i też spróbuję zrobić taką roladę:) Pzdr Aniado

      OdpowiedzUsuń
    4. właśnie zrobiłam, ser rozpuściłam normalnie w garnku, wygląda teraz bardzo smakowicie nie mogę się doczekać spróbowania

      OdpowiedzUsuń

    Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital