To popularny sposób na podanie sera i ciekawa odmiana dla deski serów (dla mnie obowiązkowo z żurawiną). Moja mama przygotowuje różne warianty takiej rolady na każde święta, choć ten konkretny przepis pochodzi z repertuaru mamy mojej żony. W zależności od upodobań pieczarki można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub papryką. Moja mama zamiast rozpuszczać tarty ser - wkłada go w kawałku do ciepłej wody i podgrzewa. Kiedy zmięknie, rozwałkowuje go. Ale ten sposób jest trudniejszy i bardziej pracochłonny. Zwijając roladę, trzeba pamiętać, żeby farsz nie był gorący. Inaczej roztopi się od niego ser i rolada się "rozjedzie".
Składniki:
- 600 g sera żółtego (ja użyłem goudy)
- 200 g serka topionego
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Pieczarki pokroić drobno. Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło i kiedy się roztopi dodać pieczarki. Pieczarki dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać serek topiony i mieszać, aż zmięknie i połączy się z pieczarkami. Ser zetrzeć na grubej tarce i rozłożyć na dużą blachę do ciasta wyłożoną papierem (konieczny jest dobry papier do pieczenia - ułatwi to zwijanie). Ser wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około 10 minut. Czas i temperatura zależy od sera i trzeba go przez ten czas cały czas obserwować. Wiórki sera powinny się połączyć, ale nie mogą się zarumienić i nie powinien się na nich pojawić wytopiony tłuszcz. Kiedy ser się stopi w jednolity "placek" wyjąć blachę z pieca i odstawić na chwilę. Wyjąć ser razem z papierem na blat zanim całkiem zastygnie i rozsmarować na nim farsz pozostawiając na jednym brzegu około 2cm na zaklejenie końca po zwinięciu. Brzegi sera podważyć nożem i zwinąć całość. Najłatwiej to zrobić unosząc brzeg papieru. Całość zawinąć w papier na którym rozpuszczał się ser i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
efektowna niezwykle!
OdpowiedzUsuńciekawe podanie :) z nadzieniem można dowolnie pokombinować, pamiętam że jadłam takie coś w innej wersji :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja! Już się nie umie doczekać, aż wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że kiedyś jadłam podobną roladę... Dzięki za przypomnienie! Przepis muszę sobie zapisać i też spróbuję zrobić taką roladę:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, ser rozpuściłam normalnie w garnku, wygląda teraz bardzo smakowicie nie mogę się doczekać spróbowania
OdpowiedzUsuń