wtorek, 25 stycznia 2011

Sos tatarski


Czyli zimny sos na bazie majonezu często z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Doskonały do wędlin, zimnych mięs, serów, ryb, owoców morza czy jajek. Według tego przepisu sos zawsze przygotowuje moja mama. Istnieje wiele wersji tego sosu zawierających cebulę, chrzan, żółty ser, kapary pietruszkę lub oliwki.
Składniki (ok. 1 litr sosu):
  • 3 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • pół niedużego słoika marynowanych grzybów leśnych (pieczarki też dają radę)
  • pół litrowego słoika ogórków konserwowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml majonezu
Jajka ugotować na twardo. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, jednak bez przesady - składniki powinny być wyraźnie wyczuwalne. Wycisnąć czosnek i połączyć wszystko z majonezem. Rozcieńczyć wodą z ogórków konserwowych (w przeciwnym przypadku będzie za gęsty) i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital