piątek, 7 stycznia 2011

Makaron z łososiem i śmietaną


Przepis powstał pewnego deszczowego dnia z czystego lenistwa ;). W lodówce było niewiele poza smażonymi dzwonkami łososia z poprzedniego dnia, a pogoda zniechęcała do wyjścia do sklepu. Wyszło całkiem nieźle (tak mi się wydaje) i wracam do niego od czasu do czasu. Całość zajmuje tyle czasu ile jest potrzebne do ugotowania makaronu. Kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub koperkiem.

Składniki (2 porcje):
  • 200 g łososia
  • 300 ml słodkiej śmietany (12%)
  • 200 g makaronu 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie.  Umytego łososia przyprawić solą i pieprzem i usmażyć bez tłuszczu, upiec lub ugotować na parze. Oddzielić skórę i ości. Mięso rozdrobnić widelcem. Wrzucić na patelnię i podgrzać. Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorący makaron polać sosem i posypać kolendrą.

3 komentarze:

  1. apetyczne są te kolory :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. No to ja tez chcialabym tak poleniuchowac i wymyslic cos rownie smacznego..

    OdpowiedzUsuń
  3. łosoś z makaronem to zawsze udane połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital