poniedziałek, 27 grudnia 2010

Potrawka z kurczaka

Potrawka czyli jasne mięso duszone z warzywami w niewielkiej ilości wody podawane najczęściej z ryżem na sypko. Istnieje przynajmniej kilkadziesiąt wersji w zależności od rodzaju mięsa i warzyw jakie wykorzystamy. Zagęszczana jest przeważnie mąką, jasną zasmażką lub żółtkiem. Tą wersję znam od brata i jest według mnie najprostsza i najszybsza w przygotowaniu.

Składniki (6 porcji):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • sól i pieprz 
Kurczaka pokroić w paski i przyprawić solą i pieprzem. Marchew obrać i pokroić w słupki. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć przez chwilę do momentu kiedy mięso zetnie się z każdej strony. Przełożyć do garnka, dodać marchew i odcedzony z zalewy groszek. Zalać bulionem i zagotować. Całość gotować na niewielkim ogniu około 20 minut aż marchew zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do garnka. Mieszać przez chwilę nie zdejmując z ognia aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę.

    9 komentarzy:

    1. Bardzo lubię a dawno nie robiłam. Pysznie wygląda :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Potrawkę kiedyś robiłam częściej, teraz mam kilka dni wolnego, chętnie wypróbuję Twój przepis:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo fajnie się prezentuje, dodaje do ulubionych:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Moja mama robi przepyszne potrawki z kurczak :) ta wygląda zachęcająco, więc na pewno się skuszę.

      OdpowiedzUsuń
    5. wygląda bardzo apetycznie;) tylko groszek z puszki podmieniłabym na mrożony;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ja daję mrożoną marchewkę z groszkiem

        Usuń
    6. zjadlabym sobie takie jedzonko:)

      OdpowiedzUsuń
    7. dawno nie jadłam potrawki z kurczaka.
      a Twoja wygląda tak kusząco...

      OdpowiedzUsuń
    8. Zrobiłam potrawkę wczoraj i przypomniała mi zapomniany dawno smak z dzieciństwa :)

      OdpowiedzUsuń

    Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital