Potrawka czyli jasne mięso duszone z warzywami w niewielkiej ilości wody podawane najczęściej z ryżem na sypko. Istnieje przynajmniej kilkadziesiąt wersji w zależności od rodzaju mięsa i warzyw jakie wykorzystamy. Zagęszczana jest przeważnie mąką, jasną zasmażką lub żółtkiem. Tą wersję znam od brata i jest według mnie najprostsza i najszybsza w przygotowaniu.
Składniki (6 porcji):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 marchewki
- puszka zielonego groszku
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz
Kurczaka pokroić w paski i przyprawić solą i pieprzem. Marchew obrać i pokroić w słupki. Kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć przez chwilę do momentu kiedy mięso zetnie się z każdej strony. Przełożyć do garnka, dodać marchew i odcedzony z zalewy groszek. Zalać bulionem i zagotować. Całość gotować na niewielkim ogniu około 20 minut aż marchew zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do garnka. Mieszać przez chwilę nie zdejmując z ognia aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę.
Bardzo lubię a dawno nie robiłam. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPotrawkę kiedyś robiłam częściej, teraz mam kilka dni wolnego, chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentuje, dodaje do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi przepyszne potrawki z kurczak :) ta wygląda zachęcająco, więc na pewno się skuszę.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie;) tylko groszek z puszki podmieniłabym na mrożony;)
OdpowiedzUsuńja daję mrożoną marchewkę z groszkiem
Usuńzjadlabym sobie takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam potrawki z kurczaka.
OdpowiedzUsuńa Twoja wygląda tak kusząco...
Zrobiłam potrawkę wczoraj i przypomniała mi zapomniany dawno smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń