poniedziałek, 10 stycznia 2011

Zupa krem z pora

Przepis pochodzi z blogu "Akademia kulinarna". Próbowałem już kremu z pora, ale nigdy w połączeniu z cebulą. Postanowiłem więc wypróbować ten przepis. Efekt okazał się bardzo przyjemny - delikatny, lekko słodki krem. Ja użyłem śmietany 30%.

Składniki (4 porcje):
  • 300 g pora (biała część)   
  • 200 g ziemniaków     
  • 150 g cebuli       
  • 600 ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
  • 200 ml śmietany 36%     
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku (w małej ilości tłuszczu). Dodać pokrojonego pora i jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać całość wywarem. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (niemal rozgotowane). Kolejno zupę zmiksować na jednolitą masę, przecedzić. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. Kurcze, też nabrałam ochoty na tę zupkę jak zobaczyłam ten przepis:) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, rozgrzewająca zupka :) Zupy - kremy są super!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też zwróciłam uwagę na tę zupę na blogu szefów kuchni, bo dotychczas, podobnie jak Ty, gotowałam krem z pora bez cebuli. Ciekawa jestem różnicy w smaku. U mnie różnica jest jeszcze taka, że dodaję śmietanki a nie śmietany i raczej chudszej - 18%.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa wybaczająca błędy kulinarne :) Prezentowała się pięknie ze spiralką ze śmietany na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam i? REWELACJA prosta, szybka i smaczna mmmmmm Dzieki Bardzo za przepis ;-))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital