Przepis pochodzi z blogu "Akademia kulinarna". Próbowałem już kremu z pora, ale nigdy w połączeniu z cebulą. Postanowiłem więc wypróbować ten przepis. Efekt okazał się bardzo przyjemny - delikatny, lekko słodki krem. Ja użyłem śmietany 30%.
Składniki (4 porcje):
- 300 g pora (biała część)
- 200 g ziemniaków
- 150 g cebuli
- 600 ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
- 200 ml śmietany 36%
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Kurcze, też nabrałam ochoty na tę zupkę jak zobaczyłam ten przepis:) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńFajna, rozgrzewająca zupka :) Zupy - kremy są super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńJa też zwróciłam uwagę na tę zupę na blogu szefów kuchni, bo dotychczas, podobnie jak Ty, gotowałam krem z pora bez cebuli. Ciekawa jestem różnicy w smaku. U mnie różnica jest jeszcze taka, że dodaję śmietanki a nie śmietany i raczej chudszej - 18%.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa wybaczająca błędy kulinarne :) Prezentowała się pięknie ze spiralką ze śmietany na wierzchu.
OdpowiedzUsuńZrobilam i? REWELACJA prosta, szybka i smaczna mmmmmm Dzieki Bardzo za przepis ;-))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń