Przekąska podpatrzona podczas wizyty u Agaty i Tomka. Idealna na wszelkiego rodzaju spotkania. Łosoś przyjemnie komponuje się z jajkiem. Ja postanowiłem dodać koperek, którego nie było w oryginale. Dla zaostrzenia smaku można użyć do dekoracji pasty paprykowej.
Składniki:
- 6 jaj
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka koperku
- pieprz
Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Następnie obrać, przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Łososia pokroić w drobną kostkę i wymieszać z żółtkami, majonezem i koperkiem. Doprawić do smaku pieprzem (łosoś jest na tyle słony, że sól nie powinna być potrzebna). Masę ułożyć na połówkach jajek.
Znam dokładnie to danie i ja również lubię od czasu do czasu je przyrządzić. Jak dla mnie świetnym przepisem jest także ten z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ gdzie także oczywiście występuje łosoś.
OdpowiedzUsuń