czwartek, 27 października 2011

Muszle makaronowe z fetą i szpinakiem


Według mnie połączenie szpinaku z serem działa zawsze. Muszle dają tę możliwość, że oprócz dania obiadowego sprawdzają się jako przekąska na imprezie. W różnych wariantach tego przepisu muszle posypuje się na przykład żółtym serem przed zapiekaniem lub układa się na sosie pomidorowym. Można też podać do nich opcjonalnie jakiś zimny sos z jogurtu.

Składniki (8 porcji):
  • Opakowanie makaronu
  • 450 g szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Szpinak zagotować, dodać czosnek i odparować nadmiar płynu. Dodać rozdrobniony widelcem ser i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (zależy od tego, jak słony jest ser). Do muszli nałożyć po łyżce szpinaku i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Piec ok. 10-15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie - wypróbuję na jakiejś imprezie jako przekąskę.
    Czy można ser feta zamienić na coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że spokojnie można użyć sera pleśniowego. Może gorgonzola ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Michał, ależ ten Twój blog już jest zasobny! Dawno tu nie zaglądałam. Super wyselekcjonowane przepisy, w potrawy w moim guście. Nie chcesz zrobić muffinek?:) Poszukuję dobrego, prostego na dobre i proste babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam jeden prosty przepis na muffiny z czekoladą. Wrzucę jak zrobię zdjęcia. Jeśli zależy Ci na czasie, to napisz mi maila.

    OdpowiedzUsuń
  6. O nie ma mego komentarza, a jestem pewna, że zamieszczałam, hmm. Pisałam w nim, że chętnie poczekam na zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dodał się na pewno, bo dostałbym maila. Postaram się zrobić jakieś muffiny w ciągu dwóch tygodni.

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital