To mój ulubiony sposób na pstrąga. Przepis podpatrzyłem u mojego brata. Można w ten sposób przygotować rybę na grillu lub w piekarniku. Jeżeli rybę przygotujemy sobie wcześniej i zostawimy w lodówce, to danie jest gotowe w 20 minut. Ja najczęściej podaję pstrągi z pieczonymi ziemniakami lub białym pieczywem.
Składniki:
- 4 średniej wielkości pstrągi
- 3 średnie marchewki
- 2 łyżki posiekanej kolendry (ew. natki pietruszki)
- pół cytryny
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
Ryby oczyścić i oskrobać z łusek. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzuć marchew. Marchew dusić przez 8-10 minut na małym ogniu, mieszając co chwilę. Dodać kolendrę i wymieszać. Ryby posypać solą i pieprzem oraz skropić niewielką ilością soku z cytryny. Wypełnić marchwią. Włożyć do środka łyżeczkę masła i zawinąć w folię. Piec 20 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub na grillu 10-15 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryb). Podawać gorącą, skropioną lekko świeżym sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz