wtorek, 21 września 2010

Pstrąg w folii

To mój ulubiony sposób na pstrąga. Przepis podpatrzyłem u mojego brata.  Można w ten sposób przygotować rybę na grillu lub w piekarniku. Jeżeli rybę przygotujemy sobie wcześniej i zostawimy w lodówce, to danie jest gotowe w 20 minut. Ja najczęściej podaję pstrągi z pieczonymi ziemniakami lub białym pieczywem.

Składniki:
  • 4 średniej wielkości pstrągi
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (ew. natki pietruszki)
  • pół cytryny
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz

Ryby oczyścić i oskrobać z łusek. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzuć marchew. Marchew dusić przez 8-10 minut na małym ogniu, mieszając co chwilę. Dodać kolendrę i wymieszać. Ryby posypać solą i pieprzem oraz skropić niewielką ilością soku z cytryny. Wypełnić marchwią. Włożyć do środka łyżeczkę masła i zawinąć w folię. Piec 20 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub na grillu 10-15 minut z każdej strony (w zależności od wielkości ryb). Podawać gorącą, skropioną lekko świeżym sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital