poniedziałek, 27 września 2010

Smalec domowy


Smalec jest dla mnie ostatnio sporą zagadką. Wszyscy na około się zdrowo odżywiają, liczą kalorie, odchudzają i jedzą prawie wyłącznie warzywa. Ale kiedy na stole pojawia się smalec, czy to w domu, czy w jakiejś knajpce z chłopskim jadłem, to znika zanim ktokolwiek zdąży powiedzieć "Smacznego". Moim zdaniem najlepszy jest z cebulą, jabłkami i majerankiem. Ilość majeranku zależy od gustu, ale powinno go być widać. Jeśli chodzi o sól i pieprz, to nie da się gorącego smalcu spróbować, więc przyprawia się go "mniej niż więcej", a potem wedle upodobań doprawia już na chlebie. Oczywiście najlepiej komponuje się z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Składniki:
  • 1000 g słoniny
  • 1000 g świeżego boczku
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 spore cebule
  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię i zeszklić. Dodać jabłka i smażyć aż lekko zmiękną. Wystudzić i zmielić. Słoninę i boczek zmielić i roztopić na patelni na małym ogniu. Kiedy skwarki zaczną zmieniać kolor dodać cebulę z jabłkami i smażyć jeszcze przez około 10 minut. Dodać majeranek, sól i pieprz, zamieszać i zdjąć z ognia. Jeszcze ciepły smalec przełożyć do miseczek lub słoików. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki. W zamkniętym słoiku można go przechowywać około 2 tygodni.

3 komentarze:

  1. Uzawam, ze smalec domowy jest zdrowszy niz nie jedna fabrycznie produkowana margaryna. Czyz nasi przodkowie nie gustowali w smalcu? Wrocmy do korzeni-moze oni wiedzieli lepiej co dobre i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porównanie tradycyjnej kuchni z dzisiejszą to dość obszerny temat. Nie chodzi o sam smalec. Wędliny, pieczywo... Chleb za zakwasie, czy tradycyjna wędzona szynka zachowują świeżość i smak przez okres w jakim jedzenie kupione w sklepie zaczyna już własne życie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię smalec, a gdy się doda jeszcz 2 sezamki to już w ogóle pycha!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital