Najprostsze w przygotowaniu ciasto jakie znam. A jednocześnie całkiem smaczne i bardzo słodkie. Przygotowanie można podzielić na dwa etapy i bitą śmietanę oraz czekoladę dodać kiedy herbatniki już zmiękną. Dodatkowo można sobie ułatwić przygotowanie używając gotowej masy krówkowej i uniknąć długiego gotowania puszki z mlekiem. Przepis na specjalne życzenie Kasi i Leona ;)
Składniki:
- 6 opakowań herbatników (Petit beurre)
- 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 1 puszka mleka zagęszczanego słodzonego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Na blachę wyłożyć warstwę herbatników. Rozsmarować na nich masę budyniową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na to rozsmarować masę z zagęszczonego mleka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przykryć nią ciasto. Całość posypać tartą czekoladą i wstawić na 12 godzin do lodówki, by herbatniki zmiękły.
Bardzo lubię to ciasta, ale nie robię za często, bo za dużo zjadam ;))
OdpowiedzUsuńjadlam to ciacho i przyznaje, ze jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńw tych promieniach słonecznych wygląda niesamowicie kusząco ;]
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
OdpowiedzUsuńJak tylko kupię sobie blachę, to zaraz się zabiorę za to ciacho :)
Coś dla mnie! Ostatnio potrzebuję wyjątkowo dużo słodyczy... ;)
OdpowiedzUsuńI did it! :-) Siedzi w lodówce do jutra :)
OdpowiedzUsuńJak zapowiedziałam - tak zrobiłam :) Wyszło pyszne - dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho, ale to mega-bomba kaloryczna:) Nie zmienia to faktu, że pozwalam sobie na nią od czasu do czasu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!