poniedziałek, 25 października 2010

Kurczak z warzywami na słodko



Danie szybkie, łatwe i smaczne. Delikatny, lekko słodki smak i szklisty sos. Nie przypominam sobie żeby przepis był skądkolwiek zaczerpnięty, więc wychodzi na to, że to mój autorski ;) Doskonale komponuje się z ryżem. Jeżeli ktoś chciałby lekko zaostrzyć smak to może dodać razem z warzywami pokrojoną w piórka i zeszkloną niewielką cebulę.

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, i pieprz 

Kurczaka pokroić w kawałki i wymieszać z niewielką ilością soli i pieprzu. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasy odsączyć i pokroić w kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w paski. Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do momentu, aż się zetnie z każdej strony (jeżeli patelnia nie ma powłoki teflonowej to dodać trochę oleju). Przełożyć do garnka, dodać marchew, ananasy, kukurydzę i paprykę. Zalać całość gorącym bulionem i zagotować. Gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać przecier i doprawić do smaku solą. Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do garnka. Mieszać aż sos zgęstnieje.

2 komentarze:

  1. zdrowa alternatywa dla sosów ze słoiczków

    OdpowiedzUsuń
  2. robię bardzo podobny sosik, który pakuję na zimę w słoiczki;)

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital