środa, 3 listopada 2010

Pikantny krem z ziemniaków

Idealna propozycja na chłodniejsze dni. Krem jest dość delikatny, a zarazem doskonale rozgrzewa. Ilość chili jest zależna od jej gatunku (szczególnie w przypadku świeżej papryczki) i upodobań osób, którym chcemy krem podać. Powinien raczej przyjemnie rozgrzewać niż piekielnie palić. Ważny dla efektu wizualnego jest kolor ziemniaków. Moim zdaniem lepiej użyć żółtych niż białych, wówczas krem nie wygląda tak blado. Ja podaję do niego zawsze chipsy ziemniaczane do przegryzania.

Składniki:
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • 1 kg ziemniaków
  • pół ostrej papryczki chili, lub chili w proszku
  • puszka kukurydzy
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól

 Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i gotować do miękkości w bulionie. Jeżeli używamy świeżej papryki, to pokroić ją drobno i dodać kiedy bulion z ziemniakami zacznie się gotować. Kiedy ziemniaki zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i chili w proszku (jeżeli nie używamy świeżej papryki). Przed podaniem na dno każdego talerza wsypać dwie łyżki kukurydzy, wlać krem i udekorować posiekanym koperkiem lub pietruszką.

2 komentarze:

  1. podoba mi sie ten dodatek kukurydzy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodka kukurydza przyjemnie kontrastuje z ostrym smakiem. Dzięki temu zupa nie jest "nudna".

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital