poniedziałek, 22 listopada 2010

Królik pieczony

Kolejny z moich "smaków z dzieciństwa", choć już sporo czasu minęło odkąd miałem okazję próbować go ostatnio u rodziców. Tak się szczęśliwie złożyło, że dostałem świeżego królika z hodowli Łukasza (dzięki raz jeszcze) i mogłem podjąć próbę powtórzenia przepisu mamy. Zanim królik wylądował w piecu postanowiłem go trochę zmienić. Moja mama nie dodawała cebuli i na około 10 minut przed końcem pieczenia dodawała śmietanę. Co ważne, królik powinien być przed przygotowaniem zamrożony na minimum 3 dni, żeby mięso skruszało. Dodatkowo kwaśne mleko dodaje mu delikatności.

Składniki (6 porcji):
  • 1 królik
  • 1 l kwaśnego mleka (ew. kefir lub maślanka)
  • 3 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 liście laurowe
  • 10 suszonych jagód jałowca
  • sól i pieprz
Królika umyć i podzielić na porcje, ułożyć w naczyniu i zalać kwaśnym mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin. Po tym czasie opłukać, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, dodać majeranek, cząber, liście laurowe i jałowiec. Odstawić ponownie w chłodne miejsce na kolejne 12 godzin, po tym czasie przełożyć do brytfanny. Na dno wlać pół szklanki wody. Między kawałki mięsa ułożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę. Na mięsie ułożyć kawałki masła. Piec 1,5 godziny pod przykryciem w piecu nagrzanym do 190 stopni. Co 20-30 minut mięso polewać obficie płynem z dna brytfanny.

12 komentarzy:

  1. Mieso rzadko jadam, ale na takiego krolika na pewno bym sie skusila! Bardzo apetyczne danie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyjęłam z maślanki i przyprawiłam. Jutro będzie na obiad - mam nadzieję, że pycha :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. No wlasnie - krolik nie gosci zbyt czesto na stolach w Polsce, a chyba i poza nie za czesto. Sadze ze trzeba miec dobra recepture i wiedziec jak go zrobic smacznie, w innym razie mieso bedzie mialo zbyt specyficzny smak. Twoj krolik wyglada bb smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi takie smaki zaszczepili rodzice i na szczęśliwie królik coraz częściej pojawia się w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszą przygodę z królikiem, dzięki temu przepisowi, uważam za bardzo udaną! Mięso soczyste, smaczne i jak pachnie!! Bardzo polecam :))

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. ...no Gościu!...zrobiłem wszystko wedle przepisu...teraz będę wkładał do piekarnika...jak na razie jest OK...napisze po obiedzie co słych u "mojego królika"i u BIESIADNIKÓW...

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis na królika. Pierwszy raz królika piekłam a nie robiłam w śmietanie - wyszedł przepyszny

    "Ulepszyłam' dolewając pół szklanki białego wina zamiast wody.

    W ogóle gratuluję bloga, widzę tu wiele przepisów do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Cieszę się, że się udało i smakował :)

      Usuń
  8. Przepis fantastyczny! Królik wyszedł mi przepyszny, a to było moje pierwsze podejście do tego mięsa. Teraz planuję podejście drugie, więc pytam cz ta śmietana, którą dodawała Twoja mama była słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital