Kolejny z moich "smaków z dzieciństwa", choć już sporo czasu minęło odkąd miałem okazję próbować go ostatnio u rodziców. Tak się szczęśliwie złożyło, że dostałem świeżego królika z hodowli Łukasza (dzięki raz jeszcze) i mogłem podjąć próbę powtórzenia przepisu mamy. Zanim królik wylądował w piecu postanowiłem go trochę zmienić. Moja mama nie dodawała cebuli i na około 10 minut przed końcem pieczenia dodawała śmietanę. Co ważne, królik powinien być przed przygotowaniem zamrożony na minimum 3 dni, żeby mięso skruszało. Dodatkowo kwaśne mleko dodaje mu delikatności.
Składniki (6 porcji):
- 1 królik
- 1 l kwaśnego mleka (ew. kefir lub maślanka)
- 3 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 3 liście laurowe
- 10 suszonych jagód jałowca
- sól i pieprz
Mieso rzadko jadam, ale na takiego krolika na pewno bym sie skusila! Bardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Właśnie wyjęłam z maślanki i przyprawiłam. Jutro będzie na obiad - mam nadzieję, że pycha :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo wlasnie - krolik nie gosci zbyt czesto na stolach w Polsce, a chyba i poza nie za czesto. Sadze ze trzeba miec dobra recepture i wiedziec jak go zrobic smacznie, w innym razie mieso bedzie mialo zbyt specyficzny smak. Twoj krolik wyglada bb smakowicie!
OdpowiedzUsuńMi takie smaki zaszczepili rodzice i na szczęśliwie królik coraz częściej pojawia się w sklepach.
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńPierwszą przygodę z królikiem, dzięki temu przepisowi, uważam za bardzo udaną! Mięso soczyste, smaczne i jak pachnie!! Bardzo polecam :))
OdpowiedzUsuńAnia
...no Gościu!...zrobiłem wszystko wedle przepisu...teraz będę wkładał do piekarnika...jak na razie jest OK...napisze po obiedzie co słych u "mojego królika"i u BIESIADNIKÓW...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na królika. Pierwszy raz królika piekłam a nie robiłam w śmietanie - wyszedł przepyszny
OdpowiedzUsuń"Ulepszyłam' dolewając pół szklanki białego wina zamiast wody.
W ogóle gratuluję bloga, widzę tu wiele przepisów do wykorzystania.
Dzięki. Cieszę się, że się udało i smakował :)
UsuńPrzepis fantastyczny! Królik wyszedł mi przepyszny, a to było moje pierwsze podejście do tego mięsa. Teraz planuję podejście drugie, więc pytam cz ta śmietana, którą dodawała Twoja mama była słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńSłodka.
UsuńDziękuję za informacje! :)
Usuń