czwartek, 18 listopada 2010

Pierś z kurczaka z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Przepis podejrzałem w jakimś programie telewizyjnym (niestety nie pamiętam w którym). Uznałem go za ciekawą alternatywę dla wiecznego nadziewania kurczaka pieczarkami. Szczególnie dla amatorów oliwek i suszonych pomidorów (czyt. mojej żony ;) ). Przyprawiając nadziane filety solą należy pamiętać, że feta z reguły jest dość słona. Zamiast piekarnika można użyć grilla lub patelni grillowej (na patelnię nie zawijamy filetów w folię).

Składniki (8 porcji):
  • 4 filety z kurczaka
  • 250 g sera typu feta
  • 30 oliwek (po połowie czarnych i zielonych)
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz 
Oliwki i pomidory drobno posiekać.  Ser rozdrobnić widelcem i połączyć z oliwkami i pomidorami. Od piersi oddzielić "małe filety" (nie będą potrzebne). W filetach wyciąć "kieszeń" za pomocą ostro zakończonego noża. Tak powstałą szczelinę wypełnić farszem. Przyprawić z wierzchu solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    3 komentarze:

    1. ostatnio i ja schowałam suszone pomidory w roladkach z kurczaka. a zamiast fety była mozzarella. też było pysznie. chętnie spróbuję i takiej wersji.

      OdpowiedzUsuń
    2. uwielbiam suszone pomidory, wiec biore cala roladke, bo na pewno jest pyszna:)

      OdpowiedzUsuń
    3. cudowne połączenie jeśli chodzi o składniki nadzienia. podoba mi się że jest pieczony a nie smażony na patelni;)

      OdpowiedzUsuń

    Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital