Przepis pochodzi z bloga "Akademia Kulinarna". Po jego przeczytaniu, postanowiłem go wypróbować przy pierwszej okazji i wyszło chyba całkiem nieźle. Pozwoliłem sobie jedynie zmienić proporcję składników kruchego ciasta, bo wydawało mi się zbyt miękkie i podpiekłem je przed dodaniem gruszek.
Składniki:
Kruche ciasto
- 150 g masła
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 3-4 gruszki (spore i twarde)
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 1 jako
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 25 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g śmietanki (36%)
Kruche ciasto:
Masło połączyć z cukrem, następnie dodać jajko, a po dokładnym wymieszaniu wsypać mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w chłodne miejsce na około 30 minut.
Krem migdałowy:
Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkiem do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do masy dodać mielone migdały, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do całości dodać śmietanę i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.
Gruszki:
Na patelnię wsypać cukier, ciągle mieszając podgrzewać do uzyskania karmelu po czym włożyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Całość chwilę podgrzewać ciągle mieszając doprowadzając w ten sposób gruszki do miękkości.
Ciasto kruche rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i wyłożyć na formę. Podpiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do chwili kiedy zacznie się rumienić). Wyjąć ciasto i wyłożyć gruszki i całość zalać kremem migdałowym.
Całość piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.
te karmelizowane gruszki brzmią niczym poezja!
OdpowiedzUsuńKurcze , to juz druga tarta , ktora musze zrobic ! super przepis , dzieki !
OdpowiedzUsuńMmm... karmelizowane gruszki! Rewelacja.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńdla mnie karmelizowane gruszki brzmia pysznie, wiec ciacho na pewno rewelacja:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio robilam karmelizowane jablka i byly pyszne.Pozdrawiam:)