niedziela, 10 października 2010

Tarta z karmelizowanymi gruszkami i kremem migdałowym


Przepis pochodzi z bloga "Akademia Kulinarna". Po jego przeczytaniu, postanowiłem go wypróbować przy pierwszej okazji i wyszło chyba całkiem nieźle. Pozwoliłem sobie jedynie zmienić proporcję składników kruchego ciasta, bo wydawało mi się zbyt miękkie i podpiekłem je przed dodaniem gruszek.

Składniki:

Kruche ciasto
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
    Gruszki
    • 3-4 gruszki (spore i twarde)
    • 70 g cukru
      Krem migdałowy
      • 100 g masła
      • 1 jako
      • 1 żółtko
      • 100 g cukru
      • 100 g mielonych migdałów
      • 25 g mąki pszennej
      • 15 g mąki ziemniaczanej
      • 100 g śmietanki (36%)

        Kruche ciasto:
        Masło połączyć z cukrem, następnie dodać jajko, a po dokładnym wymieszaniu wsypać mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w chłodne miejsce na około 30 minut. 
        Krem migdałowy:
        Masło utrzeć z cukrem, jajkiem i żółtkiem do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do masy dodać mielone migdały, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Do całości dodać śmietanę i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.
        Gruszki:
        Na patelnię wsypać cukier, ciągle mieszając podgrzewać do uzyskania karmelu po czym włożyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Całość chwilę podgrzewać ciągle mieszając doprowadzając w ten sposób gruszki do miękkości.

        Ciasto kruche rozwałkować na grubość 3 - 4 mm i wyłożyć na formę. Podpiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do chwili kiedy zacznie się rumienić). Wyjąć ciasto i wyłożyć gruszki i całość zalać kremem migdałowym.
        Całość piec w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.

        5 komentarzy:

        1. te karmelizowane gruszki brzmią niczym poezja!

          OdpowiedzUsuń
        2. Kurcze , to juz druga tarta , ktora musze zrobic ! super przepis , dzieki !

          OdpowiedzUsuń
        3. Mmm... karmelizowane gruszki! Rewelacja.

          OdpowiedzUsuń
        4. dla mnie karmelizowane gruszki brzmia pysznie, wiec ciacho na pewno rewelacja:)
          ja ostatnio robilam karmelizowane jablka i byly pyszne.Pozdrawiam:)

          OdpowiedzUsuń

        Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital