czwartek, 7 października 2010

3Bit


Najprostsze w przygotowaniu ciasto jakie znam. A jednocześnie całkiem smaczne i bardzo słodkie. Przygotowanie można podzielić na dwa etapy i bitą śmietanę oraz czekoladę dodać kiedy herbatniki już zmiękną. Dodatkowo można sobie ułatwić przygotowanie używając gotowej masy krówkowej i uniknąć długiego gotowania puszki z mlekiem. Przepis na specjalne życzenie Kasi i Leona ;)

Składniki:
  • 6 opakowań herbatników (Petit beurre)
  • 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy)
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 1 puszka mleka zagęszczanego słodzonego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
Zagęszczone mleko wstawić do garnka z wodą i gotować przez 2 godziny. Następnie wystudzić.  Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając jedynie o połowę ilość mleka. Masło utrzeć mikserem i dodawać powoli wystudzony budyń. Utrzeć na gładką masę.
Na blachę wyłożyć warstwę herbatników. Rozsmarować na nich masę budyniową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na to rozsmarować masę z zagęszczonego mleka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przykryć nią ciasto. Całość posypać tartą czekoladą i wstawić na 12 godzin do lodówki, by herbatniki zmiękły.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasta, ale nie robię za często, bo za dużo zjadam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. jadlam to ciacho i przyznaje, ze jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w tych promieniach słonecznych wygląda niesamowicie kusząco ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki! :)
    Jak tylko kupię sobie blachę, to zaraz się zabiorę za to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie! Ostatnio potrzebuję wyjątkowo dużo słodyczy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I did it! :-) Siedzi w lodówce do jutra :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zapowiedziałam - tak zrobiłam :) Wyszło pyszne - dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciacho, ale to mega-bomba kaloryczna:) Nie zmienia to faktu, że pozwalam sobie na nią od czasu do czasu ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital