wtorek, 26 kwietnia 2011

Tymbaliki z łososia


Trafiłem na ten przepis na blogu Lepszy Smak. Postanowiłem dokonać małej modyfikacji zastępując czosnek chrzanem i użyć twarogu zamiast serka. Z serkiem śmietankowym masa byłaby bardziej gładka i pewnie lepiej by wyglądała, ale okazało się, że niedokładnie zapamiętałem składniki, a na zakupy było już za późno. Autorka podpowiada, że jeśli nie mamy czasu na przygotowanie tymbalików, możemy danie podać w formie ruloników lub pasty twarogowo-łososiowej.

Składniki (6 sztuk):
  • 250 g łososia
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz

Foremki wyłożyć folią spożywczą (ja jako foremek użyłem małych filiżanek). Następnie na dnie i ściankach ułożyć plastry wędzonego łososia. Twaróg rozetrzeć lub zmiksować z jogurtem i chrzanem. Dodać posiekane drobno pomidory, oliwki, szczypiorek i resztę łososia. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Masą wypełnić foremki i dość dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby całość stężała przed wyjęciem z foremek i podaniem.

3 komentarze:

  1. Z chrzanem...bardzo jeszcze wielkanocnie ale lubię takie smaki:) ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Michał, pięknie się prezentują Twoje tymbaliki! Z chrzanem na pewno były bardzo smaczne :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital