wtorek, 3 maja 2011

Pieczarki zapiekane z serem


Miało być majówkowe grillowanie i pieczarki z masłem czosnkowym miały wylądować na ruszcie, ale pogoda skutecznie pokrzyżowała nam plany. Powstała więc trochę zmieniona wersja w piekarniku. Idealnie nadają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako przekąska na przykład na imprezę. Mi nie udało się całego farszu upchnąć w kapelusze pieczarek, więc reszta wylądowała w piecu na pieczywie.

Składniki:
  • 20 dużych pieczarek
  • 200 g twardego żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Pieczarki umyć i oddzielić nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać drobno lub zetrzeć na grubej tarce, dodać posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki i starty ser. Całość wymieszać dokładnie. Kapelusze posypać solą i pieprzem, a następnie wypełnić dokładnie farszem. Najlepiej ugnieść farsz palcami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut. Podawać na ciepło.

6 komentarzy:

  1. Wyglądaja fajnie...ja je widzę na imprezce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ser na pieczarkach mnie zahipnotyzował :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda bardzo smakowicie... to brązowe pieczarki czy białe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Białe, ale szybko zmieniły kolor w piecu.

    OdpowiedzUsuń
  5. z piekarnika też pyszne;) choć ciekawa jestem czy ktoś odważnie wystawił grilla i spędzał majówkę wśród śniegów;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadziewane pieczarki bardzo lubię. A od kiedy mam jazdę na żółty ser, który się ciągnie w potrawach na gorąco, to takie pieczarki są w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital