wtorek, 9 sierpnia 2011

Paszteciki z pieczarkami


Kolejny przepis ze zbiorów mamy mojej żony - dość szybki i prosty. Choć paszteciki najlepsze są na świeżo, to z powodzeniem można je przygotować wcześniej i tylko odgrzać przed podaniem. Mogą stanowić zarówno samodzielną przekąskę, jak i dodatek do czerwonego barszczu. Ja postanowiłem dodać do pieczarek natkę pietruszki (polubiłem ostatnio to połączenie).

Składniki (ok 15 sztuk):
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz ziołowy

Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce (można drobno posiekać, ale tak jest szybciej). Na patelni rozgrzać masło i dodać pieczarki. Całość dusić, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pietruszkę i odstawić do wystygnięcia. Wystudzone grzyby rozłożyć równomiernie na cieście pozostawiając miejsce do sklejenia wzdłuż dłuższej krawędzi. Zwinąć całość, zawinąć w papier i odłożyć na kilka minut do zamrażalnika. Po wyjęciu pokroić w plastry grubości około 1,5 cm i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy (zapobiegnie to posklejaniu). Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

2 komentarze:

  1. Świetne zastosowanie dla ciasta francuskiego! Doskonała słona przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i szybkie:) Takie dania uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital