Czyli sycylijska odmiana tradycyjnego pesto (pesto alla siciliana). Sos ten jest często serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera itd. Stanowi też składnik wielu potraw, którym nadaje wyrazu i aromatu.
Składniki:
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 30 g orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 35 g startego parmezanu
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Pomidory odsączyć z zalewy, bazylię umyć. Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę. Gotowe pesto można przełożyć do słoika i zalać oliwą, tak aby przykrywała sos. W ten sposób pesto można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Można je też mrozić.
NIe próbowałam nigdy, a fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne pesto i na pewno pyszne. Chętnie kiedyś takie zrobię.
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej się nie spotkałam z czerwonym pesto ale będąc w Kauflandzie zobaczyła ser Gouda z czerwonym pesto i wzięłam na spróbowanie bo ciekawie wyglądało. Muszę przyznać że jak nie przepadam za żółtym serem tak ten mi bardzo posmakował i zdecydowanie będę go kupować częściej ale tylko z czerwonym pesto:)
OdpowiedzUsuń