poniedziałek, 28 listopada 2011

Czerwone pesto


Czyli sycylijska odmiana tradycyjnego pesto (pesto alla siciliana). Sos ten jest często serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera itd. Stanowi też składnik wielu potraw, którym nadaje wyrazu i aromatu.

Składniki:
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 30 g orzechów piniowych
  • 2 ząbki czosnku 
  • 35 g startego parmezanu 
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  
Pomidory odsączyć z zalewy, bazylię umyć. Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę.  Gotowe pesto można przełożyć do słoika i zalać oliwą, tak aby przykrywała sos. W ten sposób pesto można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Można je też mrozić.

3 komentarze:

  1. NIe próbowałam nigdy, a fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne pesto i na pewno pyszne. Chętnie kiedyś takie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy wcześniej się nie spotkałam z czerwonym pesto ale będąc w Kauflandzie zobaczyła ser Gouda z czerwonym pesto i wzięłam na spróbowanie bo ciekawie wyglądało. Muszę przyznać że jak nie przepadam za żółtym serem tak ten mi bardzo posmakował i zdecydowanie będę go kupować częściej ale tylko z czerwonym pesto:)

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital