wtorek, 15 listopada 2011

Muffiny z kawałkami czekolady


Czyli po prostu babeczki. Przepis autorstwa Nigelli Lawson kilkukrotnie wypróbowany przez moją żonę. Tym razem pozwoliła mi spróbować samodzielnie (do wypieków w domu rzadko jestem dopuszczany;)). Wyszły tak jak powinny, czyli puszyste i wilgotne.

Składniki (12-16 sztuk):
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g cukru pudru
  • 150 posiekanej czekolady (u mnie pół na pół biała i gorzka)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)

W jednym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie mokre składniki. W drugim wszystkie suche. Wlać płyny i szybko wymieszać tak aby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do formy do muffinek wyłożonej papilotami. Można z wierzchu posypać dodatkowo kawałkami czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

8 komentarzy:

  1. Łał, jestem pod ogromnym wrażeniem :)
    Muffiny wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie śliczne, idealny kształt

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne. Mam nadzieję, że to zasługa przepisu a nie wyjątkowych umiejętności kulinarnych:), że mi też takie wyjdą w sensie:)
    Thx

    OdpowiedzUsuń
  4. To na bank zasługa przepisu. Na pewno wyjdą super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już sobie zamówiłam blachę na muffinki na imieniny i też spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem pierwszy raz w życiu i wyszły świetnie - mimo, że kształt nie tak idealny jak u mistrza ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny przepis. Robilam 2 razy. Pierwszy raz tak jak w przepisie. A drugi raz zamiast kakao dodalam kisiel truskawkowy. Rozwniez wyszly super. Puszyste i lekko wilgotne. Polecam przepis serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital