środa, 30 maja 2012

Mini frittata szparagowa z szynką parmeńską i parmezanem


Przepis przeleżał u mnie na TODO-liście od zeszłego sezonu. Lista składników zapowiadała niezły efekt, więc jak tylko pojawiły się szparagi, postanowiłem wypróbować. Efekt jest naprawdę niezły. W domu unosi się zapach parmezanu i szynki. Ze względu na swoje rozmiary zapiekanki mogą stanowić zarówno główne danie, jak i przekąskę czy przystawkę. Jeżeli nie mamy form do muffinów, to spokojnie możemy użyć małych naczyń żaroodpornych (np. kokilek). Przepis pochodzi z bloga "Lepszy Smak".

Składniki (6 sztuk):
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej (u mnie szwarcwaldzka)
  • 1/2 cebuli
  • 6 sztuk zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 40 g tartego parmezanu
  • pieprz
  • oliwa


Szparagi umyć, odciąć ewentualnie zbyt twarde końcówki i wyrzucić. Odciąć główki (ok 4 cm), a resztę pokroić w centymetrowe kawałki. Główki wrzucić do wrzącej wody i gotować 3 minuty. Po tym czasie od razy odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać szparagi i smażyć całość przez 6 minut. Doprawić pieprzem, a następnie zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygły. Piec rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinów wysmarować oliwą i każde wgłębienie wyłożyć dokładnie plastrem szynki. Nałożyć po równej porcji szparagów z cebulą. Jajka ubić z mlekiem, odrobiną pieprzu i 3/4 parmezanu. Zalać foremki masą. Na wierzchu ułożyć po główce szparaga i posypać resztą parmezanu. Piec 20-25 minut aż frittaty uniosą się i zarumienią. Po wyjęciu z pieca odczekać 10 minut przed wyjęciem ich z formy. UWAGA: nie solić ani masy jajecznej, ani smażonych szparagów - parmezan i szynka są wystarczająco słone.

4 komentarze:

  1. Wyglądają bosko :) może się skuszę i przygotuję je jako przekąskę na zbliżające się mecze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis ! Szparagi z szynką sz-parmeńską smakują deluxe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny patent z tą foremką. Będę musiała wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. na szparagi się spóźniłam, ale w wersji z brokułami też smakują świetnie

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital