czwartek, 15 listopada 2012

Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

Takie połączenie to sposób na nadanie kurczakowi trochę innego wyrazu. Jeśli chodzi o nadzienie, to w zasadzie można użyć dowolnych ulubionych dodatków. To moje pierwsze podejście do roladek w szynce i bałem się przesadzić z aromatami. Wyszło dość minimalistycznie, ale całkiem smacznie.

Składniki (8 sztuk):

  • 4 piersi z kurczaka
  • 16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 g zera żółtego
  • pół czerwonej papryki
  • 8 łyżeczek zielonego pesto
  • sól i pieprz

Każdą pierś przeciąć na dwa plastry. Najłatwiej to zrobić kładąc ją płasko na desce i poprowadzić nóż równolegle do deski przytrzymując jednocześnie mięso od góry. Każdy z plastrów lekko rozbić. Jedną stronę przyprawiamy solą i pieprzem. Należy uważać z ilością soli, bo szynka jest już wystarczająco słona. Przewrócić mięso i drugą stronę posmarować łyżeczką pesto. Ułożyć pasek papryki i pasek sera, a następnie zwinąć dość ciasno. Następnie ułożyć swa plastry szynki koło siebie i zawinąć w nie roladę. Tak przygotowane rolady piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

4 komentarze:

  1. Pierś z kurczaka zrolowana w szwarcwaldzkiej szynce - poezja smaków ...
    dziękuję za trafną uwagę pod moim wpisem...bez Ciebie mój przepis zostałby niekompletny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musiało smakować, bardzo lubię taką szyneczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja takie roladki nadziewam serkiem almette pomieszanym z czosnkiem, pieprzem, solą i tartym serem żółtym. Często zamiast szynki parmeńskiej daje boczek. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital