piątek, 8 marca 2013

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

Przepis wypatrzony przez naszego domowego speca od wypieków na tym blogu. Co prawda nie jestem fanem serników, ale ten mi wyjątkowo smakuje. Ma świetną kremową konsystencję, a za sprawą korzennego aromatu przywołuje (przynajmniej u mnie) wspomnienie świątecznych pierników. W oryginalnym przepisie jest mielony twaróg. Ja używam zwykłego i dłużej miksuję masę - wychodzi idealny.

Składniki:
Spód:

  • 180 g herbatników digestive w czekoladzie
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Masa:
  • 350 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 125 ml golden syrup
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżka mąki pszennej
  • aromat rumowy
Dodatkowo:
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao


Orzechy i pokruszone ciastka zmiksować w blenderze na drobno. Dodać przyprawę korzenną, roztopione masło i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem tortownicę (20-21 cm średnicy), rozłożyć równo na dnie i ugnieść.
Wszystkie składniki na masę przełożyć do miksera z ostrym nożem i utrzeć na gładką masę. Jeżeli twaróg nie był wcześniej mielony, to lepiej miksować 2-3 minuty dłużej. Masę przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli sernik szybko się rumieni, to można w połowie pieczenia przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypać przyprawą korzenną wymieszaną z kakao.

3 komentarze:

  1. Wyszedł bardzo dobry sernik :) Użyłem twarogu sernikowego w kubełku z Lidla i był dość wilgotny, następnym razem spróbuję z jakimś innym, bo w piekarniku kałuża.
    Zamiast golden syrup poszedł miód płynny - OK.
    Aha, dzieci sugerowały grubszy spód :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie twarogi z wiaderka maja duuużo wody, a mniej sera.
      A dla dzieci można spróbować zrobić sam spód ;)

      Usuń
  2. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością w najbliższym czasie wypróbuję powyższy przepis :). W domu często robię sernik czekoladowy na zimno, wg. porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciasto jest bardzo delikatne, aksamitne w smaku, a do tego mocno czekoladowe. Polecam je wszystkim, zwłaszcza każdemu fanowi czekolady.

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital