Przepis wypatrzony przez naszego domowego speca od wypieków na tym blogu. Co prawda nie jestem fanem serników, ale ten mi wyjątkowo smakuje. Ma świetną kremową konsystencję, a za sprawą korzennego aromatu przywołuje (przynajmniej u mnie) wspomnienie świątecznych pierników. W oryginalnym przepisie jest mielony twaróg. Ja używam zwykłego i dłużej miksuję masę - wychodzi idealny.
Składniki:
Spód:
- 180 g herbatników digestive w czekoladzie
- 50 g masła
- 50 g orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Masa:
- 350 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 125 ml golden syrup
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżka mąki pszennej
- aromat rumowy
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Orzechy i pokruszone ciastka zmiksować w blenderze na drobno. Dodać przyprawę korzenną, roztopione masło i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem tortownicę (20-21 cm średnicy), rozłożyć równo na dnie i ugnieść.
Wszystkie składniki na masę przełożyć do miksera z ostrym nożem i utrzeć na gładką masę. Jeżeli twaróg nie był wcześniej mielony, to lepiej miksować 2-3 minuty dłużej. Masę przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli sernik szybko się rumieni, to można w połowie pieczenia przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypać przyprawą korzenną wymieszaną z kakao.
Wyszedł bardzo dobry sernik :) Użyłem twarogu sernikowego w kubełku z Lidla i był dość wilgotny, następnym razem spróbuję z jakimś innym, bo w piekarniku kałuża.
OdpowiedzUsuńZamiast golden syrup poszedł miód płynny - OK.
Aha, dzieci sugerowały grubszy spód :-)
Generalnie twarogi z wiaderka maja duuużo wody, a mniej sera.
UsuńA dla dzieci można spróbować zrobić sam spód ;)
Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością w najbliższym czasie wypróbuję powyższy przepis :). W domu często robię sernik czekoladowy na zimno, wg. porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciasto jest bardzo delikatne, aksamitne w smaku, a do tego mocno czekoladowe. Polecam je wszystkim, zwłaszcza każdemu fanowi czekolady.
OdpowiedzUsuń