piątek, 22 marca 2013

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Ponownie przepis podpatrzony na innym blogu. Moją uwagę przykuły zdjęcia i od razu dodałem go do TODO listy. Dla mnie połączenie szpinaku i sera zawsze się broni. Myślę, że można tę tartę potraktować zarówno jako danie obiadowe, czy kolację, jak i jako przekąskę. Ciasto francuskie można wymienić spokojnie na kruche.

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 450 g mrożonego szpinaku (opakowanie)
  • 170 g mozzarelli
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Szpinak rozmrozić i odsączyć nadmiar wody. W garnku rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć około 30 sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć całość kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zdjąć z ognia i po kilku minutach dodać rozmącone jajko oraz śmietanę. Wymieszać całość dokładnie.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia i zawinąć brzegi. Włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni i podpiec przez 7 minut. Po tym czasie wyłożyć na ciasto szpinak, plastry mozzarelli i pokrojone w paski  pomidory. Wstawić ponownie do pieca i piec około 20 minut do zrumienienia brzegów ciasta.

1 komentarz:

  1. wszystko to co uwielbiam i kropka. oj zjadłabym takiej dużo <3

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital