środa, 18 sierpnia 2010

Ogórki z chilli


Przepis dostałem przy okazji bardzo udanej imprezy grillowej u mojego kolegi od jego obecnego teścia. Ogórki mają słodko kwaśny smak, ale dominuje nad całością ostrość chilli. Ilość chilli można dopasować w zależności od gustu i gatunku papryki (choć w Polsce się ich chyba nie rozróżnia). Ogórki bardzo dobrze komponują się z "nocnymi rozmowami rodaków" ;)

Składniki:
  • 4 kg ogórków (niewielkich - mniej więcej takich jak na małosolne)
  • 4 główki czosnku
  • 400 g soli
  • 2 łyżki chilli w proszku
  • 3 szklanki octu
  • 1400 g cukru
  • 14 łyżek oleju

Ogórki umyć dokładnie i pokroić na mniej więcej 1,5 cm plastry. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odsączyć, dodać czosnek i chilli i wymieszać.  Cukier rozpuścić w occie z olejem podgrzewając stopniowo. ogórki zalać gorącą zalewą i wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować.

5 komentarzy:

  1. .. a blog wrzucam do ulubionych i oczekuję nowych wpisów, widzę tu kilka rarytasików:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tego cukru to nie za dużo w tych ogórkach?

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie też byłem zdziwiony. Ale to nie literówka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zobaczywszy "Zaprawy" już się ucieszyłam ;) myślałam, że chodzi o gęste zupy, bo mianem zaprawy murarskiej nazywaliśmy zupy gotowane na obozie objazdowym po południowej Francji, dawno temu w liceum; zupy były oczywiście z polskich torebek, niestety nie z lokalnych składników :(

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital