Jak nie wiadomo co zrobić na obiad, nie ma weny, ogarnia nas lenistwo, albo zwyczajnie brakuje czasu, to robimy makaron ze szpinakiem. Choć pokazując to zdjęcie usłyszałem, że to wygląda jak potwór z bagien, smakuje całkiem nieźle. W każdym razie nikt w domu głośno nie narzekał do tej pory. Proponuję podawać z sałatką z pomidorów.
Składniki (4 porcje):
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 100 g sera pleśniowego (Lazur)
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mleka
- 300 g makaronu
Szpinak odcisnąć i zagotować z mlekiem. Dodać wyciśnięty czosnek i gotować całość przez około 10 minut. Jeżeli płyn za szybko odparuje, to można dodać więcej mleka. Dodać sery i mieszać podgrzewając, aż się rozpuszczą. Makaron ugotować w osolonej wodzie i podać polany sosem. Jeśli ktoś ma ochotę, można całość posypać jeszcze tartym serem.
Lubię to - szybko i smacznie!
OdpowiedzUsuńZ doświadczenia wiem że szpinak znakomicie komponuje się z serem pleśniowym (robiłam takie naleśniki ) - więc ten makaron na pewno by mi smakował:)
pozdrawiam ciepło!