poniedziałek, 3 października 2011

Kebab na patyku po jemeńsku


Kebab w tej formie można było zjeść w Sopocie już w latach siedemdziesiątych. Na długo przed tym, kiedy na co drugiej ulicy pojawiły się budki z Doner Kebab. Obecnie chyba większości kebab kojarzy się głównie z formą Doner (robioną u nas niestety przeważnie z kurczaka). Określenie kebab (lub kebap) obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Poniższa propozycja to wersja kebabu po jemeńsku, bardzo podobna do tego, co miałem okazję poznać na długo przed erą Donerów ;)

Składniki (ok 12 sztuk): 
  • 800 g wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżeczki soli

Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić dokładnie. Odstawić całość na około dwie godziny do lodówki (znacznie ułatwi to formowanie). Po tym czasie formować z porcji mięsa wałeczki i nabijać je na patyki do szaszłyków lub metalowe szpikulce. Piec około 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku lub na grillu. Podawać z sosem czosnkowym.

3 komentarze:

  1. hej, fajowy ten kebab. takie mięsne lizaczki.


    =Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Siemka,spoko jadlo Ten Kebab

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital