wtorek, 22 listopada 2011

Pierniczki świąteczne


Nadszedł już czas, by pomyśleć o piernikach na świąteczny stół. Trzeba je upiec odpowiednio wcześniej, aby do świąt zdążyły zmięknąć. Ja ze względu na nikłe zdolności manualne nie nadaję się do takich prac. O ile z pieczeniem poradziłbym sobie na pewno, o tyle dekoracja jest już poza moim zasięgiem. Przytaczam zatem przepis mojej żony wraz z efektem jej pracy.

Składniki (ok 100 szt):
  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Na stolnicę przesiać mąkę z sodą i solą. We wgłębienie wlać rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodać resztę składników i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto po kawałku rozwałkowywać na grubość ok. 3mm i foremkami wycinać pierniczki. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy, aby nie posklejały się jak urosną. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą złote, ale nie brązowe. Wystudzone pierniki można udekorować lukrem, roztopioną czekoladą, polewą, bakaliami itp. Dekorowanie można rozłożyć w czasie. Pierniki robią się miękkie po 3-4 tygodniach.

17 komentarzy:

  1. Korzystam z bardzo podobnego, sprawdzonego przepisu na pierniczki (dodaję jeszcze łyżeczkę kakao, dla ładniejszego, ciemnego koloru :)) Dobrze, że przypomniałeś, że już czas o nich pomyśleć, bo jak zwykle budzę się spóźniona w połowie grudnia ;) Bardzo ładne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyprawa kupiona - robimy pierniczki w weekend :)

    BTW - świetny talerzyk z Mikołajem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, czy cos sie stanie jesli dodam mniej miodu? czy beda tylko mniej slodkie?

    OdpowiedzUsuń
  4. @maniwe: To zależy ile mniej. Moim zdaniem według tych proporcji nie są za słodkie. Ciasto będzie miało trochę inna konsystencję, ale nie uniemożliwi to rozwałkowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki za odpowiedz, zrobilam pierniczki z ok 100g miodu (bo poprostu wiecej w domu nie mialam), ciasto sie troche rozrywalo przy walkowaniu wiec robilam grubsze i wyszly idealne :) i jak dla mnie bardzo slodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. @maniwe: Fajnie, że się udały. Mam jednak obawy, czy zdążą zmięknąć do świąt.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj była oficjalna konsumpcyjna premiera pierniczków i mogę oświadczyć, że wyszły wyśmienicie! Nie tylko moja opinia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. @Kasia K.: A nie mówiłem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno wyprobuje przepis ale mam pytanie - jesli maja sie odlezec by zmieknac, to kiedy je dekorowac?

    lukier w puszce moze sie zgniesc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zaczynamy dekorować na drugi dzień po upieczeniu. Bez "wilgoci" z lukru czy polewy mogą nie zdążyć zmięknąć. Lukier ani razu nie popękał.

      Usuń
  10. Proponuję schować ciasto do lodówki na pół godziny, zanim zaczniemy wałkować- będzie łatwiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj pół dnia spędziłam w kuchni przy pierniczkach, dziś zaczęłam lukrowanie, mam nadzieję, że do Świąt zmiękną bo póki co strasznie twarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zamykaj ich szczelnie, to zdążą zmięknąć.

      Usuń
  12. A jeśli nie dodam przyprawy do piernika tylko sam cynamon?

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital