wtorek, 17 stycznia 2012

Kurczak generała Tso


Potrawa wymyślona w Stanach Zjednoczonych przez chińskiego imigranta . W Chinach jest nieznana, za to w Ameryce uznawana jest za klasykę chińskich restauracji. Nie ma też nic wspólnego z tajemniczym generałem. Słodko ostry smak ma nawiązywać do smaków kuchni prowincji Hunan. Podawana jest zawsze z ryżem i brokułami. Niespecjalnie nadaje się do ponownego odgrzania, nie ma porównania z podawaną na świeżo.

Składniki (4 porcje):
Mięso:
  • 500 g mięsa z kurczaka (udka lub piersi)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ew. ziemniaczanej, ale nie mąki kukurydzianej)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  •  olej do smażenia
Sos:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki bulionu lub wody
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2-3 papryczki chilli (mogą być marynowane)
  • pęczek dymki 
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • ryż
  • brokuł

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty (oprócz oleju) i dodać mięso. Odstawić na 10 minut. W tym czasie można przygotować sos. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć i wymieszać z resztą składników oprócz papryczek, dymki i oleju. Papryczki pokroić w plastry. Dymkę pokroić w kostkę, a szczypior w około 2 cm kawałki.

Na patelni (lub w woku) rozgrzać olej. Powinno go być tyle, by kawałki kurczaka po wrzuceniu były przykryte do 3/4 wysokości. Smażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Marynata powinna utworzyć skorupkę. Mięso należy smażyć partiami, tak aby się nie posklejało. Usmażone kawałki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.W tym samym czasie można ugotować ryż i brokuły.

Na czystej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić paprykę oraz dymkę i smażyć przez minutę, po czym dodać mięso i zalać sosem. Całość smażyć jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Podawać od razu z ryżem i brokułami.

2 komentarze:

  1. Lubię wszelkie chińskopodobne smaki! Kurczak bardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. śmieszne że większości chińskich potraw Azjaci nie znają a my się tak nimi zachwycamy :) Mimo tego kurczak smakowicie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital