Potrawa wymyślona w Stanach Zjednoczonych przez chińskiego imigranta . W Chinach jest nieznana, za to w Ameryce uznawana jest za klasykę chińskich restauracji. Nie ma też nic wspólnego z tajemniczym generałem. Słodko ostry smak ma nawiązywać do smaków kuchni prowincji Hunan. Podawana jest zawsze z ryżem i brokułami. Niespecjalnie nadaje się do ponownego odgrzania, nie ma porównania z podawaną na świeżo.
Składniki (4 porcje):
Mięso:
- 500 g mięsa z kurczaka (udka lub piersi)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ew. ziemniaczanej, ale nie mąki kukurydzianej)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki bulionu lub wody
- 3 cm kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2-3 papryczki chilli (mogą być marynowane)
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju
- ryż
- brokuł
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty (oprócz oleju) i dodać mięso. Odstawić na 10 minut. W tym czasie można przygotować sos. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć i wymieszać z resztą składników oprócz papryczek, dymki i oleju. Papryczki pokroić w plastry. Dymkę pokroić w kostkę, a szczypior w około 2 cm kawałki.
Na patelni (lub w woku) rozgrzać olej. Powinno go być tyle, by kawałki kurczaka po wrzuceniu były przykryte do 3/4 wysokości. Smażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Marynata powinna utworzyć skorupkę. Mięso należy smażyć partiami, tak aby się nie posklejało. Usmażone kawałki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.W tym samym czasie można ugotować ryż i brokuły.
Na czystej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić paprykę oraz dymkę i smażyć przez minutę, po czym dodać mięso i zalać sosem. Całość smażyć jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Podawać od razu z ryżem i brokułami.
Lubię wszelkie chińskopodobne smaki! Kurczak bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńśmieszne że większości chińskich potraw Azjaci nie znają a my się tak nimi zachwycamy :) Mimo tego kurczak smakowicie się prezentuje
OdpowiedzUsuń