poniedziałek, 19 lipca 2010

Beszamel


Przepis z puli tak zwanych podstawowych. Pojawia się w wielokrotnie przy przepisach na zapiekanki, makarony, czy jako baza do innych sosów. Sztuka polega na tym, żeby się nie zrobiły kluski. Najprostszy sposób to pamiętać by zasmażka była gorąca, a mleko z lodówki. Wtedy musi się udać.

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 700ml mleka (zimnego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Garnek postawić na małym ogniu i wrzucić masło. Kiedy masło się rozpuści wsypać mąkę i rozprowadzić dokładnie. Mieszać przez chwilę i wlać mleko, rozmieszać dokładnie i lekko zwiększyć ogień.  Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. W między czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką (ja gałki daję około 1/4 łyżeczki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital