środa, 28 lipca 2010

Gulasz z tymiankiem


Ten przepis pokazał mi już ładnych kilka lat temu mój wujek. Od tego czasu wracam do niego regularnie. Zapach tymianku i pomidorów unosi się nawet przed wejściem do domu. Ja najczęściej podaję go z gotowanymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Składniki:
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego
  • 150 g słodkiej śmietany
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • olej do zmażenia
  • sól i pieprz

Mięso umyć i pokroić w kostkę (około 1 cm). Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić drobno.  Mięso przyprawić niewielką ilością soli i pieprzu, dodać paprykę i tymianek i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zwiększyć ogień na maksimum i wrzucić mięso. Smażyć mieszając powoli, aż zetnie się z każdej strony. Zdjąć mięso, zmniejszyć ognień, uzupełnić olej i wrzucić cebulę. Cebulę dusić najlepiej pod przykryciem aż zmięknie (nie powinna się zrumienić). Kiedy cebula już będzie miękka dodać pomidory i zwiększyć ogień. Dusić chwilę aż pomidory puszczą sok. Jeżeli patelnia nie jest zbyt głęboka, lub nie nadaje się do duszenia, to przełożyć całość do garnka. Dodać do warzyw mięso i pokrojonego w paski ogórka. Gdy zawartość się zagotuje ponownie zmniejszyć ogień i dusić aż mięso zmięknie. Podczas duszenia obowiązują proste zasady. Płyn powinien prawie przykrywać mięso. Jeżeli jest go za dużo, to dusić bez przykrycia. Jeżeli jest go za mało, to uzupełnić go bulionem, wodą lub sokiem pomidorowym. Jeżeli płyn prawie przykrywa mięsa, to dusić pod przykryciem. Kiedy mięso jest już miękkie doprawić całość solą i pieprzem do smaku i dodać śmietanę.

4 komentarze:

  1. Mialem okazje sprobowac wyzej wymienionego gulaszu, zrobionego osobiscie przez autora przepisu. Potwierdzam, smakuje wysmienicie, szczegolnie z zimnym piwkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Git przepis. Pyszne, ale śmietany to nie polecam tyle lać. Wystarczy 50 ml. Pozdro; Kojot Ostrołęka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gulasz i z pewnością sobie taki przygotuje na następny obiad :). W domu gulasz przyrządzam przy użyciu specjalnego garnka, który kupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle. Naczynie nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia w piekarniku. Jest to wygodne rozwiązanie zwłaszcza podczas przyrządzania gulaszu, gdzie po uduszeniu potrawy, często trzeba ją zapiekać jeszcze przez jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital