czwartek, 15 lipca 2010

Ciasteczka owsiane


Przepis na te ciastka pochodzi z blogu "Sto procent masła w maśle". Jest prosty i szybki.  Ja zmodyfikowałem oryginalny przepis dodając orzechy. No i zawsze robię z dwóch porcji ;) Ciastka najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe, do tego szklanka mleka.

Składniki:
  • 1/3 opakowania płatków owsianych
  • garść posiekanych orzechów
  • 2 jajka (rozdzielone)
  • trochę cukru waniliowego
  • 3 do 4 łyżek cukru pudru
  • 1/4 kostki masła (roztopiona, wystudzona)

Płatki uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, płatki, potem pozostałe składniki (w tym żółtka), mieszać, aż masa będzie dość zbita.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje masy na blachę. I blacha ląduje w piekarniku. Ja nie nagrzewam piekarnika - ustawiam 180 stopni i termoobieg.  Ciastka sobie tam siedzą około 20 minut, aż się lekko zrumienią. Jeżeli zaczną się rumienić za szybko - wyłączam termoobieg. Wyjąć, chwilkę ostudzić, podawać jeszcze lekko ciepłe.

2 komentarze:

  1. Dawno już poszukiwałam dobrego przepisu na takie ciastka. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital