wtorek, 20 lipca 2010

Pascha czekoladowa


Tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego. Jak przystało na świąteczny deser: słodka i kaloryczna ;) Dla mnie inne słodkości świąteczne mogłyby nie istnieć (no może oprócz mazurka czekoladowego). Moim zdaniem skórkę pomarańczową z przepisy można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami, a winiak koniakiem lub brandy.

Składniki:
  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 200 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 8 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
  • 150 g startej gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki polewy:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki winiaku
    Ser i żółtka dwukrotnie zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Dodawać stopniowo zmielony ser z żółtkami ucierając na gładką masę. Odłożyć dwie łyżki masy (będzie potrzebna do polewy). Rodzynki sparzyć i osączyć. Część bakalii odłożyć do dekoracji. Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać. Bakalie i czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do specjalnej formy z dziurkami wyłożonej wilgotną lnianą ściereczką. Ja po prostu biorę sito i gazę jałową. Na górę położyć deskę lub talerz i obciążyć. Wstawić do lodówki i zostawić na 12 godzin.

    W garnuszku roztopić masło, dodać odłożone dwie łyżki masy serowej, cukier puder, kakao i starannie wymieszać. Po wystudzeniu połączyć z winiakiem.

    Paschę wyjąć z lodówki, posmarować polewą i przybrać bakaliami.

    Najłatwiej kroi się gdy jest zimna  a nóż zamoczymy w gorącej wodzie.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital