Tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego. Jak przystało na świąteczny deser: słodka i kaloryczna ;) Dla mnie inne słodkości świąteczne mogłyby nie istnieć (no może oprócz mazurka czekoladowego). Moim zdaniem skórkę pomarańczową z przepisy można zastąpić dowolnymi suszonymi owocami, a winiak koniakiem lub brandy.
Składniki:
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 200 g masła
- 300 g cukru pudru
- 8 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
- 150 g startej gorzkiej czekolady
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki winiaku
Ser i żółtka dwukrotnie zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Dodawać stopniowo zmielony ser z żółtkami ucierając na gładką masę. Odłożyć dwie łyżki masy (będzie potrzebna do polewy). Rodzynki sparzyć i osączyć. Część bakalii odłożyć do dekoracji. Orzechy i skórkę pomarańczową posiekać. Bakalie i czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć do specjalnej formy z dziurkami wyłożonej wilgotną lnianą ściereczką. Ja po prostu biorę sito i gazę jałową. Na górę położyć deskę lub talerz i obciążyć. Wstawić do lodówki i zostawić na 12 godzin.
W garnuszku roztopić masło, dodać odłożone dwie łyżki masy serowej, cukier puder, kakao i starannie wymieszać. Po wystudzeniu połączyć z winiakiem.
Paschę wyjąć z lodówki, posmarować polewą i przybrać bakaliami.
Najłatwiej kroi się gdy jest zimna a nóż zamoczymy w gorącej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz