piątek, 30 listopada 2012

Kurczak z nerkowcami

Kurczak z nerkowcami

Próbowałem sprawdzić z jakiego regionu pochodzi to danie i wyszło, że pojawia się w różnych wersjach w prawie całej Azji. Mój przepis jest najbliżej wersji chińskiej. Najbardziej w tego typu potrawach lubię, jak sos okleja kawałki mięsa i warzyw, które nie pływają w sosie, a jednocześnie są delikatne i soczyste jak w potrawce czy gulaszu.

Składniki (6 porcji):

  • 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry (u mnie pół na pół udka i pierś)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • pęczek szczypioru
  • olej do smażenia
Marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki sake (lub łyżka wódki)
Sos
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

Autorka bloga "Lepszy Smak" podpowiada, jak najlepiej radzić sobie ze starciem imbiru. Najlepiej obrany korzeń zamrozić. Ułatwia to zarówno tarcie, jak i przechowywanie, bo imbir po prostu nie wysycha. Wymieszać składniki marynaty. Mięso pokroić w niewielkie kawałki, zalać marynatą i odstawić na co najmniej 30 minut. 
W tym czasie można na rozgrzanej patelni uprażyć lekko orzechy (nie jest to konieczne). Połączyć wszystkie składniki sosu oraz posiekać szczypior. 
Jeżeli marynata nie wsiąkła w mięso, to trzeba je odsączyć. Na patelni (jeszcze lepiej w woku) rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać orzechy oraz szczypior i zamieszać. Wlać sos (zamieszać przed wlaniem, żeby skrobia nie została na dnie) i podgrzewać mieszając przez około minutę, aż zgęstnieje i oklei kawałki kurczaka.

4 komentarze:

  1. A ja lubie dania z dodatkiem orzechow, ktore tak cudownie chrupia. Pysznie tu u ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio myślałam o tym, żeby przejść na wegetarianizm. Teraz wiem, że przed podjęciem ostatecznej decyzji, muszę spróbować dania z powyższego wpisu:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, bardzo smacznie wyszło! Wszyscy się zachwycaliśmy! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Radość gotowania   © 2010. Template Recipes by Emporium Digital